Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

måndag 17 december 2012

Politisk och facklig retro

Noterar att Schonen fortsätter i samma gamla hjulspår som köpesosse åt LO. Alla förslag han lägger är tillbaka till ett samhälle som vi för länge sedan lämnat. Vi lever i en globaliserad värld där 60-tals lösningar inte fungerar. Höja skatt är svårt när vi befinner oss i en värld där flera beslut tas och lagar stiftas i Bryssel.

Fortsätter vänsterflygeln i S sitt korståg är risken stor att vi i mars 2013 kanske får se en partisprängning eller att Löfven åker ut och Juholtare är tillbaka. Vilket det blir vet vi om tre månader. Hur realistiskt det blir med en vänsterfalang som styr S vet vi sedan Juholts tid. En politisk kraft som definitivt gjort sitt.

För krafter som vill återinföra politikers makt över civilsamhället är skrämmande. Kommunal är också inne på den vägen. Enligt dem går det inte att få ut bättre effekt ur en personalintensiv verksamhet. Helt fel. Det är när politiker lägger sig i driften som det blir problem.

Central regelstyrning har provats i skolan fram till 1991. Den fungerade inte. Att åter ropa på centralt beslutade nationella bemannings regler är fel väg att gå. Lika fullt som ökade resurser. Man behöver inte mer resurser för att lösa uppgifter. Det ska bara styras utifrån vilka behov verksamheten har.

Om politiskt ansvarstagande ska ske bör vården och äldreomsorgen studera hur staten styr skolan. I praktiken innebär det att det behövs en målstyrd lagstiftning i vård och omsorg. Utöver det behövs tydliga mål och riktlinjer över vad vården ska leverera för välfärd. När vi får se det kan vi tala om en mål- och resultatstyrd välfärd med kvalitet i utförandet.

Media SvD , DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar