Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

fredag 20 juli 2012

Mediavänstern

Medias roll har skiftat genom tiderna. Under 60-talet fick vi en sakta radikalisering i studentkretsar med kulmen 1968. Det som har kommit att kallas 68-rörelsen. I samband med den kom rödvins vänstern och influerade medierna kraftigt under 70-talet. Om vänstersvängen dog i samhället 1976 så levde den kvar i kultursvängen en bra tid därefter.

En som var kraftig kritiker till mediavänster var FP-ledaren Bertil Ohlin. Efter sin avgång som partiledare 1967 var han fortfarande politiskt aktiv, inte bara i riksdagen utan som samhällsdebattör. Det som tydligen gått mig förbi från den tiden är hans oerhörda kanonader av skrivelser och uttalande om den inte allt för kritiska eller objektiva journalistik som bedrevs på landets redaktioner. Från mediadrakarna på Kungsholmen till Sveriges Radio på Gärdet.

Kritiken kom bara från en inflytelserik person. Min fundering är hade detta varit möjligt om dagens sociala medier hade funnits då?

Ska inte ge ett entydigt svar, men det hade nog varit svårt för redaktionerna att styra nyhetsflödet och debatterna som man gjorde då. På den tiden inrättade tom sossarna en Utbildnings radio i Stocksund vars enda syfte var att skapa politisk propaganda i utbildningsväsendet. På den tiden var det ytterst fult att syssla med reklam om man gått någon medialinje. Sådant som vi idag skakar på huvudet åt. Men så såg verkligheten ut då.

Med sociala medier har redaktionernas filter på vad som ska skrivas och rapporteras försvunnit. Idag kan vem som söka de fakta man själv vill. Samtidigt som vi ser att det bidrar till att lyfta bort obehagliga diktaturer i den arabiska våren förra året. Dialogen är vapnet för att få bort osund propaganda och vinklade påståenden.

Säkert hade medialandskapet sett annorlunda ut på 70-talet om sociala medier funnits. Frågan är bara varför inte fler aktiverade sig på den tiden?

Källa:
Larsson, Sven-Erik (1998) - Bertil Ohlin, Atlantis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar