Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 19 juni 2011

Mer statlig styrning

Tycker mig hört det förr, satsa på skolan. Denna gång är det magister Fridolin som är uppe på barrikaderna. Han säger:


Kommunerna tog för mycket av finanskrisen. Nu vill vi (MP) investera i skola och lärarlöner. Det ska märkas i lärarrummen att Sverige går bra.
Det är väl gått, men förslaget innebär att man frångår de bugetprinciper som gäller sedan tjugo år sedan att det är generella statsbidrag som tilldelas kommuner. Förslaget innebär i så fall ett återupprepande av de sk Wärnerssonpengarna under Perssons tid vid makten.

Samtidigt som det är en ologik i magister Fridolins uttalande. Man ska å ena sida behålla kommunaliseringen men å andra sidan ska staten diktera lönerna via statsbidrag. Låter som ett återförstatligande.

Hur tänker han magister Fridolin?

Media: SvD , DN
.

1 kommentar:

  1. Ett av de stora misstagen och problemen med kommunaliseringen har ju varit att man inte odlat den djupa kompetens och hållit uppe läraryrkets status. Svenska skolan har därför fått accelererande kompetensbrister och lärartubildningen allt svagare elever som söker.

    Jag vet inte om Fridolins förslag är det bästa men om staten skulle satsa på något slags morötter för att få kommunerna att satsa på höga lärarlöner så blir det inte speciellt diktatoriskt.

    SvaraRadera