Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

torsdag 9 juni 2011

De vita mössornas tid

De vita mössornna höjs till skyn och vi hör fy fan vad bra vi är. Låt exemanensyran var just en yra. Kan själv känna den där underbara känslan när examen inträffade. Hela världen låg inför ens fötter. Tids nog kommer verkligheten ikapp.

Problemet med studentmössorna är att någon studentexamen har inte funnits på si så där 43 år. Vi har Palme att tacka för det bedrägeri som nu för tiden förekommer. I ivern att ta bort sorteringsskolan avskaffades den 1968. För att nu i 43 år inte sorterat. Ytterligare två år har vi en sorteringsfri skolan för dem som börjat i den gymnasieskola som läggs ned iom i höst.

Från i höst är vi tillbaka till en sorteringsskola eller en variant av den gymnasieuppdelning som fanns när jag gick där i slutet av 60-talet och början på 70-talet. Då fanns det en praktisk yrkeskola och ett "riktigt" gymnasieum. Den med latin, samhälle, naturvetenskap och teknik. Med åren blev det en programskola med mer eller mindre yrkesinriktning. Själv han jag med att skaffa mig en ingenjörsexamen på den nivån innan jag blev "riktig" ingenjör från KTH.

Björklunds nya gymnasieskola består av 12 yrkesprogram och 6 nationella behörighetsprogram för vidare studier. Det är den senare som ger studentexamen för första gången på 46 år 2014. Är det kanske därför vi ser att sökningarna dit är mer frekvent än sökningarna till de 12 yreksprogrammen? Jag vet inte. Men befarar att det är stor okunskapen hos studievägledare och föräldrar inför det nya gymnasievalet. Okunskap på att du efter att gått ett av de 12 yrkesprogramen kan du komplettera studierna för att få behörighet till vidare studier på akademisk nivå.

För det är aldrig fel att ta en krokig väg till en akademisk examen. Speciellt när det gäller naturvetenskapliga och tekniska ämnen. Gjorde det själv. Genom att varit ute i den praktiska myllan var det mer motiverande att tillägna sig de teoretiska studierna på KTH.

Så vi får se hur firandet kommer att se ut 2014. Är det mindre vita mössor som kommer upp i skyn då?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar