Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

söndag 26 juni 2011

Arabisk vår och Greklandskris

Vad har dessa båda storheter gemensamt? Den frågan skulle enkelt kunna besvaras med ordet avund.  

Är det så enkelt att förklara våra mänskliga kriser med några av våra dödsynder. Ja, om man ska se på den kunskap som kommit fram om hur vi människor drivs i vår strävan att få det bättre. För i motpolen till avund finns konkurrens. Och konkurrensen är lika med att få det bättre. Bättre levnadsvillkor, bättre bil, bättre hus, bättre utbildning, mm.

Ser vi tillbaka på finanskrisen 2008 drevs den ytterst av girighet och avund. Inte av några tjusiga nationalekonomiska teori. Möjligen när vi tvingades städa upp efter debaklet.

Samma mönster tycker jag mig se i Grekland. Demonstrationerna i Grekland är väl inget annat än avund över att några skor sig och att Grekland "bluffade" sig in i Euron. Eller finns det en annan förklaring?

Tar vi den arabiska våren har den tillskrivits Facebook och Twitter och andra sociala media. Ja, riktigt men då bara som en kanal för att få impulser till folk som på ett eller annat sätt är förtryckta. Där motorn för demonstrationerna måste bygga på att vi borde få det lika som de andra. Alltså en avund att "gräset är grönare på andra sidan". Att det sedan är ett vällovligt medel att bli av med diktatorer av olika slag är en annan sak.

Är det så enkel att all mänsklig utveckling bygger på den positiva delen av avund?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar