Kunskapens trädgård

Kunskapens trädgård

tisdag 1 mars 2011

Investeringslinjen den nya politiken

PJ har som vanligt alltid fokuset och stråkastaren riktat på förnyelsen av Allianspolitiken. Även så i dagens ledare i SvD Ta vara på viljan till reformer . Faran med den sittande Alliansregeringen är att de blivit blågrå sossar i modern tappning. Det är inte mer av arbetslinjen vi ska ha i landet. Det är en investeringslinje eller för den del en företagarlinje.

Allt välstånd bygger på att du antingen effektivisera redan existerande branscher eller skapar nya som kan dra in pengar till staten. En klart förbisedd faktor i svensk välfärdspolitik. Att bara få folk i arbete är ju inget begåvat sätt i sig utan det måste skapas nya arbetstillfällen. Då är det obegåvat som regering gör just nu att hålla på och sänka restaurangmomsen. Det är inte mer av tudelad arbetmarknad vi behöver. En för oss som redan är etablerad och de ungdomar som ska in i den.

När man läser förslagen från olika riksdagspolitiker på hur man skulle refomera Allianspolitiken är det bara kratsningar inom samma låda man föreslår. Det leder på inget sätt till ny välfärd. Bara rör runt resurser.

Vad Alliansregeringen behöver gör är att skapa förutsättningar för företagare att få tillgång till riskkapital utan att detta kapital helt sväljer företagen som grundarna startat. Därför borde regeringen skapa möjligheter för privatpersoner att investera tillgångar i företag som vill växa, utan att det blir av med sina livsverk för att några få s k riskkapitalister har krav på stora ägarandelar för att pumpa in pengar.

Just i dessa dagar kommer ett antal aktieägare att få utdelningar från sin innehav i börsbolag. Skapa möjligheter för dessa att återinvestera utdelningen i nytt näringsliv genom att ge avdragsrätt på kapitalskatten. Det är huvudlöst att det är bättre att folk använder avkastningen på investeringar till privat konsumtion istället för investering i det som Sverige ska bygga sitt välstånd på framgent.

Dags för ett annat synsätt i politiken och jag stämmer in i PJs avslutande mening:
Ta vara på viljan till nya reformer.


Media SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar